Monday, 30 July 2012

MAKARONI KEJU

MAKARONI KEJU
BAHAN-BAHAN:-
250g  Makaroni, masak mengikut arahan di peket
150g  Brokoli yg direbus atau dikukus sehingga lembut
6stik  Ketam, dipotong kecil
60g   Mentega
50g   Tepung gandum
350ml Susu isian sejat
400ml Air
250g   Keju
Garam & serbuk lada secukup rasa

CARA-CARA:-
  1. Cairkn mentega dan masukkan tepung.Masak dan kacau campuranberbuih. Masukkan susu isian sejat, air dan masak sehingga sos mendidih dan pekat.Gunakan pemukul utk membuatnya.
  2. MAsukkan makaroni yg sudah dimasak, brokoli, stik ketam separuh drpd keju kemudian kacau. Sudukn ke dlm mangkuk kaserol (2 liter) dan taburkn kejuyg selebihnya.
  3. Letakkan di bawah besi pemanggang di dlm ketuhar sehingga keju cair dan berwarna keemasan.
*Penyediaan : 10 minit
*Masa : 20 minit
*Saiz hidangan : 4 orang

SELAMAT MENCUBA!!! 

No comments:

Post a Comment