BAHAN-BAHANNYA :-
125 gram mentega berkualiti tinggi
125 gram tepung kentang (boleh beli kat kedai baking)
80 gram tepung halus (tepung gandum)
40 gram gula aising, diayak
Secubit garam
CARA MEMBUATNYA :-
1.Satukan tepung kentang dan tepung gandun, ayak dan ketepikan. Putar mentega dengan gula aising hingga sebati, masukkan garam. Perlahan kelajuan dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Rehat kan sekejap.
125 gram mentega berkualiti tinggi
125 gram tepung kentang (boleh beli kat kedai baking)
80 gram tepung halus (tepung gandum)
40 gram gula aising, diayak
Secubit garam
CARA MEMBUATNYA :-
1.Satukan tepung kentang dan tepung gandun, ayak dan ketepikan. Putar mentega dengan gula aising hingga sebati, masukkan garam. Perlahan kelajuan dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Rehat kan sekejap.
2.Ambil sedikit adunan (mat guna 1/2 camca besar, sama macam Rima), kemudian bulat2kan dan susuh atas dulang pembakar. Celup garfu dalam air
dan tekan atas bebola tadi hingga sedikit
leper dan membentuk corak. Buat hingga siap.
3.Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu
175C selama 15 minit
(tambah lagi 5 minit untuk mendapat biskut
yang sedikit garing). Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara....
No comments:
Post a Comment