BISKUT TOPI |
BAHAN-BAHAN:-
180 gm butter atau margerin ~ lembutkan
145 gm gula halus atau gula perang
1 biji kuning telur ~ putih telur jangan buang sebab nak guna untuk icing
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh baking powder
60 gm tepung jagung
60 gm tepung kastard
Tepung gandum atau tepung ros secukupnya ~ tiada sukatan
CARA-CARA:-
1.Panaskan oven pada suhu 170 C bergantung pada oven masing-masing.Sediakan loyang pembakar. Leserkan dengan sedikit butter. Ketepikan
2.Pukul butter dan gula halus dengan speed sederhana hingga kembang
Masukkan kuning telur dan esen vanila dan teruskan memukul.Perlahankan speed mixer
3.Tambahkan baking powder, tepung kastard dan tepung jagung gaul rata.Masukkan tepung gandum atau tepung ros sedikit-sedikit ke dalam adunan sehingga adunan menjadi doh yang lembut dan tidak melekat pada jari.Pastikan jangan terlebih tepung supaya adunan tidak terlalu keras.
180 gm butter atau margerin ~ lembutkan
145 gm gula halus atau gula perang
1 biji kuning telur ~ putih telur jangan buang sebab nak guna untuk icing
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh baking powder
60 gm tepung jagung
60 gm tepung kastard
Tepung gandum atau tepung ros secukupnya ~ tiada sukatan
CARA-CARA:-
1.Panaskan oven pada suhu 170 C bergantung pada oven masing-masing.Sediakan loyang pembakar. Leserkan dengan sedikit butter. Ketepikan
2.Pukul butter dan gula halus dengan speed sederhana hingga kembang
Masukkan kuning telur dan esen vanila dan teruskan memukul.Perlahankan speed mixer
3.Tambahkan baking powder, tepung kastard dan tepung jagung gaul rata.Masukkan tepung gandum atau tepung ros sedikit-sedikit ke dalam adunan sehingga adunan menjadi doh yang lembut dan tidak melekat pada jari.Pastikan jangan terlebih tepung supaya adunan tidak terlalu keras.
4.Canai
adunan nipis, di atas 2 lapik plastik, supaya adunan tidak melekat-lekat.Terap adunan dengan acuan bulat sebesar duit siling 50 sen.Susun atas loyang pembakar
5.Canai lagi adunan kali ni tebal sedikit anggaran 1 cm tebal.Terap pula adunan dengan acuan bulat sebesar duit syiling 5 sen.Letakkan ia atas adunan terapan 50 sen tadi.Tekan sedikit supaya ia bujur sedikit.
5.Canai lagi adunan kali ni tebal sedikit anggaran 1 cm tebal.Terap pula adunan dengan acuan bulat sebesar duit syiling 5 sen.Letakkan ia atas adunan terapan 50 sen tadi.Tekan sedikit supaya ia bujur sedikit.
6.Bakar dalam oven dengan suhu 170C api bawah selama 20 ~ 25 mint atau sehingga biskut masak sempurna.
* kena sentiasa perhatikan biskut dalam oven kerana ia mudah hangus.
Bila dah masak biarkan biskut sejuk sepenuhnya.
Sekarang kita sediakan pula icingnya
ICING
1 biji putih telur
200 gm gula icing
1 sudu teh jus perahan lemon
1.Satukan telur, gula icing dan jus lemon dalam bekas pemutar
Putar adunan sehingga kental
2.Bahagikan adunan kepada berapa bekas dan warnakan dengan pewarna kesukaan.Masukkan dalam piping bag.Paipkan atas biskut, buatkan bentuk riben dan bunga
3.Hiaskan mengikut kreativiti masing-masing.
Biarkan icing keras
Simpan biskut dalam bekas kedap udara.
* kena sentiasa perhatikan biskut dalam oven kerana ia mudah hangus.
Bila dah masak biarkan biskut sejuk sepenuhnya.
Sekarang kita sediakan pula icingnya
ICING
1 biji putih telur
200 gm gula icing
1 sudu teh jus perahan lemon
1.Satukan telur, gula icing dan jus lemon dalam bekas pemutar
Putar adunan sehingga kental
2.Bahagikan adunan kepada berapa bekas dan warnakan dengan pewarna kesukaan.Masukkan dalam piping bag.Paipkan atas biskut, buatkan bentuk riben dan bunga
3.Hiaskan mengikut kreativiti masing-masing.
Biarkan icing keras
Simpan biskut dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment