Friday, 3 August 2012

MAMA CAREY



BAHAN-BAHAN:-
200 gm mentega
100 gm
gula Kastor
1
biji kuning telur
1
sudu teh esen Vanilla

Bahan Di ayak:-
260 gm
tepung red rose atau tepung gandum
50 gm
tepung jagung
50 gm
susu tepung
CARA-CARA:-
Pukul mentega dan gula hingga sebati.
Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan terus memukul.
Masukkan bahan yang telah di ayak sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan
Masukkan doh dalam beg plastik kedap udara dan simpan dalam peti ais selama 15 minit

Panaskan oven pada suhu 150 C
Sediakan loyang pembakar dan oleskan dengan sedikit butter ~ ketepikan
Keluarkan doh dari peti ais dan canai di atas 2 lapik plastik supaya ia tidak melekat-lekat
Terap dengan acuan pilihan
Susun di atas dulang pembakar
Bakar dalam oven dengan suhu 150 C selama 10 minit ~ setengah masak
Kemudian biarkan ia sejuk.

Sekarang kita sediakan icing

Icing 
1
biji putih telur
1
sudu besar tepung jagung
90 gm
gula icing

Pukul putih telur hingga kembang
Masukkan gula icing dan tepung jagung dan terus pukul dengan speed laju hingga adunan likat
Masukkan adunan dalam piping bag.

Paipkan icing atas biskut tadi
Untuk lorekan atas biskut ~ celupkan lidi kecil di dalam coklat emulco dan lorekkan dengan corak pilihan
Atau boleh juga taburkan manik gula untuk hiasan

Bakar semula biskut dalam oven pada suhu 150C selama 10 minit lagi
Sejukkan sebelum di simpan dalam bekas kedap udara

*
untuk dapatkan icing yang putih, biskut yang di bakar pertama sebelum kita letak icing tu bakar sampai masak atau 3/4 masak
Lepas letak icing bakar sekejap aje.. sampai icing keras sahaja lepas tu dah boleh angkat.. sebab kalau lama dalam oven takut icing kuning.
lagi satu pastikan suhu oven bertepatan.

No comments:

Post a Comment