Wednesday, 8 August 2012

SWISSROLL STRAWBERRY

SWISSROLL STRAWBERRY

BAHAN-BAHANNYA :-
150 gram tepung optima @ spongemix
3 biji telur
30 gram mentega, cair dan sejukkan
30 ml air
1 camca teh strawberry emulco
Buttercream @ Whipping cream secukupnya
Buah strawberry segar untuk hiasan
Dusting powder atau gula aising untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-
1.Panaskan oven pada suhu 180C, alas tin 10 inci x 10 inci x 1 inci dengan kertas minyak, biar lebih sedikit dibahagian kanan dan kiri, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
2.Dalam mangkuk pemutar, satukan tepung optima, telur dan air, kacau rata dan putar hingga semua sebati. Kemudian putar pada kelajuan tinggi selama 7 - 8 minit hingga adunan kembang dan pekat.
3.Masukkan strawberry emulco, kacau rata dan tuang juga mentega cair. Gaul rata dengan spatula. Tuang dalam tin, ratakan dan bakar selama 25 minit. Keluarkan kek dari oven alih ke atas jaringan hingga kek sejuk.
4.Bentang sehelai kertas minyak yang bersih. Terbalikkan kek tadi atas kertas dan tanggalkan kertas pengalas kek. Sapu rata kek dengan buttercream atau whipping cream, gulung kemas gunakan kertas alas tadi sebagai medium menggulung. Biar sekejap. Hias dengan dusting powder dan strawberry segar. Hidangkan..

No comments:

Post a Comment