SWISSROLL SERUNDING |
BAHAN-BAHANNYA :-
150 gram tepung optima
3 biji telur gred B
Secubit garam (tak letak)
30 ml air
30 gram mentega, dicairkan
60 gram serunding ayam (chicken floss)
3 pokok kuchai, hiris halus (atau boleh ganti dengan daun bawang)
3 camca besar mayonnaise
1 camca teh bijan
150 gram tepung optima
3 biji telur gred B
Secubit garam (tak letak)
30 ml air
30 gram mentega, dicairkan
60 gram serunding ayam (chicken floss)
3 pokok kuchai, hiris halus (atau boleh ganti dengan daun bawang)
3 camca besar mayonnaise
1 camca teh bijan
CARA MEMBUATNYA :-
1.Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin berukuran 10 inci x 10 inci x 1 inci dengan mentega dan atas dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
2.Satukan tepung, telur dan air, putar dengan kelajuan perlahan hingga semua bersatu, kemudian putar pada kelajuan tinggi selama 7 - 8 minit hingga kembang, pekat dan gebu. Tuang mentega cair dan gaul rata dengan spatula.
3.Tuang dalam tin, ratakan dan tabur dengan 1/2 bahagian serunding, bijan dan kuchai/daun bawang. Bakar 20 minit atau hingga kuning keemasan. Keluarkan dan alih kek tadi ke atas jaringan biar suam.
4.Bentang sehelai kertas minyak bersih, terbalikkan kek tadi atasnya, buang kertas alas. Sapu rata dengan mayonnaise dan tabur baki serunding ayam tadi. Gulung kemas2 dan biar 10 - 15 minit. Boleh dihidangkan....
No comments:
Post a Comment