SWISSROLL |
BAHAN-BAHANNYA :-
150 gram tepung optima/sponge mix
3 biji telur gred B
30 ml air
30 gram mentega, dicairkan dan biar sejuk
1 camca teh esen vanilla
4 camca besar jam raspberry*
3/4 cawan whipping cream yang telah diputar (pakai yang siap guna dalam tin)
Sedikit pewarna makanan merah
150 gram tepung optima/sponge mix
3 biji telur gred B
30 ml air
30 gram mentega, dicairkan dan biar sejuk
1 camca teh esen vanilla
4 camca besar jam raspberry*
3/4 cawan whipping cream yang telah diputar (pakai yang siap guna dalam tin)
Sedikit pewarna makanan merah
CARA MEMBUATNYA :-
1.Panaskan oven pada suhu 180C, lanser tin berukuran 10 inci x 10 inci x 1 inci dengan mentega, alas dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
2.Putar tepung optima, telur dan air hingga rata dan sebati, kemudian putar pada kelajuan tinggi selama 7 - 8 minit. Masukkan mentega cair dan gaul dengan spatula hingga rata. Asingkan 3 camca besar dan letak pewarna merah, kacau rata dan masukkan dalam plastik bersih.
3.Tuang baki adunan ke dalam loyang, ratakan. Kemudian paipkan bancuhan merah tadi mengikut corak yang anda ingin kan, samada dibuat corak marmar atau apa yang anda suka.
4.Bakar selamat 15 - 20 minit hingga permukaan kek kuning. Keluarkan dan alih ke atas jaringan. Bila sejuk sedikit. Terbalikkan kek ke atas sehelai kertas minyak yang bersih. Pastikan bahagian corak berada dibawah. Sapu jem raspberry + whipping
cream tadi rata2 dan gulung kemas. Biar sekejap dan boleh dipotong..
No comments:
Post a Comment